Font Size

Cpanel
Back ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Μνήμες και μαρτυρίες για συμπατριώτες μας που έπεσαν στο Αλβανικό μέτωπο το 1940 -1941.

Μνήμες και μαρτυρίες για συμπατριώτες μας που έπεσαν στο Αλβανικό μέτωπο το 1940 -1941.

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

 Εισαγωγικό Σημείωμα από την Εύη Αισώπου, Φιλόλογο και Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Επιδαύρου

 Ένας απ΄ τους θεμελιώδεις ορισμούς της έννοιας «άνθρωπος» είναι «ζώον ιστορικόν». Και είναι “ιστορικόν ζώον” ο άνθρωπος διότι είναι “ζώον μνήμον”  που σημαίνει λογικόν, επειδή έχει συνειδητοποιήσει τις τρεις διαστάσεις του χρόνου: του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.

Δυστυχώς όμως, φαίνεται πως η εποχή μας προτιμά να απορρίψει το παρελθόν. Κάθε μέρα που περνάει, η φωνή του εξασθενεί και απομακρύνεται για τους περισσότερους από εμάς.

Το παρελθόν ως Ιστορική Μνήμη, ως Τέχνη, ως Στοχασμός, συχνά δεν μας λέει τίποτα.

 Ο Σεφέρης όμως μας επισημαίνει με το σοφό του λόγο: «Συνταραζόμαστε από διαδοχικές κρίσεις (…..). Μπροστά σ’ αυτά τί μας μένει για να βαστάξουμε αν απαρνηθούμε τον εαυτό μας; Η προσωπική μου εμπειρία μου δείχνει πως το πράγμα που με βοήθησε ήταν η πίστη και η προσήλωση μου σ’ ένα κόσμο ζωντανών και περασμένων ανθρώπων στα έργα τους, στις φωνές τους, στο ρυθμό τους, στη δροσιά τους……..».

Αυτές οι σκέψεις του μεγάλου μας Ποιητή εκφράζονται στην εντέλεια από τον συμπατριώτη μας Λυγουριάτη Αντώνη Ξυπολιά, ο οποίος με απόλυτο σεβασμό και πίστη στην δύναμη της ιστορικής  μας παράδοσης, ερευνά ιστορικές πηγές και κρατικά αρχεία, ζωντανεύοντας ιστορίες Ηρώων από την περιοχή μας, που έπεσαν στο Αλβανικό μέτωπο στον πόλεμο του 1940.

Λυγουριό 20 Οκτωβρίου 2017

 “Μνήμες και μαρτυρίες για συμπατριώτες μας που έπεσαν στο Αλβανικό μέτωπο το 1940 -1941”

Γράφει ο Αντώνης Ξυπολιάς

Στ’ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ είναι καταγεγραμμένα τα ονόματα των πεσόντων συμπατριωτών μας στο Αλβανικό μέτωπο, οι ημερομηνίες και οι συγκεκριμένες μάχες της θυσίας τους. Από κείμενα επίσης και περιγραφές συμπολεμιστών τους, που έζησαν εκείνες τις συγκεκριμένες μάχες μεταφέρονται οι δικές τους μαρτυρίες για τις δύσκολες εκείνες ώρες που ήταν και οι τελευταίες και των δικών μας συμπατριωτών:

1η ΜΑΡΤΥΡΙΑ  από το ΕΠΟΣ του ΄40 από τον έφεδρο στρατιώτη Γρηγόριο Πολυχρονόπουλο του Αθανασίου:
‘’Αργά την άλλη ημέρα ο λοχαγός μας, κοιτώντας με τα κιάλια, είδε ψηλά και σε απόσταση περί τα πεντακόσια μέτρα ιταλικό φυλάκιο στο ύψωμα Μάλι Σπατ, που μόλις διακρινόταν απ’ το χιόνι ,που πάλι άρχισε να πέφτει πυκνό με το τουλούμι!!! ….η θέση μας είναι δύσκολη. Μπορούν κάλλιστα να μας χτυπήσουν με τα πολυβολεία τους, προκαλώντας μας μεγάλη ζημιά. Έγινε σύσκεψη με τους επιτελείς της 4ης Μεραρχίας και με τον ασύρματο δόθηκε ρητή εντολή να εξουδετερωθεί το φυλάκιο των Ιταλών για να την ασφάλειά μας και να ανοίξει ο δρόμος προς το Τεπελένι…’’                                        

Στην μάχη εκείνη της 14 Δεκεμβρίου 1940 στο Μάλι Σπάτ, έπεσε ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Γεώργιος Παπαγιάννης από το Λυγουριό.

2η ΜΑΡΤΥΡΙΑ από τον Αν/χου (ΤΘ) Λαλούση Χαράλαμπο:: 
 ‘΄Το Β' Σώμα Στρατού, επιδιώκοντας την κατάληψη του συγκοινωνιακού κόμβου της Κλεισούρας και την προώθηση του προς την κατεύθυνση του Βερατίου κατέλαβε, ύστερα από σκληρούς αγώνες, στις 10 Ιανουαρίου την Κλεισούρα και μέχρι τις 25 Ιανουαρίου προωθήθηκε στη γενική γραμμή ύψ. 1308 (Τρεμπεσίνας)— Μπούμπεσι— Μάλι Σπαντάριτ, όπου και διέκοψε τις παραπέρα επιχειρήσεις του εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των δυσχερειών ανεφοδιασμού των μονάδων του. Οι Ιταλοί, αφού σταθεροποίησαν κάπως τις θέσεις τους, επιχείρησαν στις 26 Ιανουαρίου να ανακαταλάβουν το συγκοινωνιακό κόμβο της Κλεισούρας, στον οποίο απέδιδαν μεγάλη σημασία. Η ιταλική επίθεση εκτοξεύτηκε από τη Μεραρχία «Λενιάνο», ενισχυμένη με ένα τάγμα Αλπινιστών και τμήματα της ημιτεθωρακισμένης Μεραρχίας «Κενταύρων» και υποστηριζόμενη από ισχυρή αεροπορική δύναμη..’’

Ήταν η 24 Ιανουαρίου 1941 εκεί στο ύψωμα 1308 έπεσε ο ανθυπολοχαγός Γιώργας Γεώργιος από Επίδαυρο. Ήταν 30 χρονών. Υπηρετούσε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στο 4ο Σ.Πεζικού .


3η ΜΑΡΤΥΡΙΑ: Αφήγηση Μπορμπουδάκη Ελευθερίου του Γεωργίου-τραυματία του Ελληνοϊταλικού πολέμου:
‘’…Στην Κλεισούρα επιάσαμε την πρώτη μάχη. Μας εβομβαρδίζανε τα Ιταλικά αεροπλάνα.Εμείς ερίξαμε ένα αεροπλάνο. Επροχωρήσαμε στην Τρεμπεσίνα κι εκεί εδώσαμε τση μεγάλες μάχες. Εγώ ήμουνα στα πολυβόλα. Την νύχτα εμέναμε σε τρύπες που εφτιάχναμε μέσα στο χιόνι. Όσες πέτρες εβρίσκαμε, τις μαζώναμε και τις βάναμε μπροστά για κάλυψη. Στην Τρεμπεσίνα είχανε βγεί πρώτα από μας άλλοι και εμέναμε και στα ορύγματα που είχανε φτιάξει αυτοί.
Στο αμπρί που επήγαμε να μπούμε εμείς, εβρήκαμε τρεις σκοτωμένους δικούς μας στρατιώτες…’’

Εκείνη την ημέρα την 6 Μαρτίου 1941,όταν στην Τρεμπεσίνα έπεσε ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Βασίλης Ρούμπος από Λυγουριό. Ήταν 29 χρονών. Υπηρετούσε στο 52 ο Σ. Πεζικού.


 4η ΜΑΡΤΥΡΙΑ από τον στρατιωτικό ιερέα, Αρχιμανδρίτη  π. Χρυσόστομος Δεληγιαννόπουλος:       
‘’…Πρό της επιθέσεως τών Ιταλών είχαμε καταυλισθεί λίγο πιό κάτω άπ’ τό χωριό Τόσκεσι. Κάναμε τεχνητή άπόκρυψη τών σκηνών και τών πυροβόλων με κλαδιά δέντρων. Μιά βραδιά είχε βρέξει και δεν ρίξαμε κλαδιά στη σκηνή μας. Το πρωί ερχόταν ένα αναγνωριστικό (ιταλικό) αεροπλάνο έπαιρνε φωτογραφίες …και αν άνακάλυπταν παραλλαγή του χώρου, έρχονταν και βομβάρδιζαν. Έτσι και τήν ήμερα εκείνη ήλθε, βρήκε τή σκηνή χωρίς καμουφλάζ, τή φωτογράφισε και μετά μιάμιση ώρα… ήλθαν 15-20 στούκας, που κατέβηκαν στά 3Ο-35 μ. χαμηλά… και άρχισαν νά σπέρνουν βόμβες.…Τρέξαμε νά κρυφτούμε… Έγώ χώθηκα σε ένα σωρό από τσουβάλια… Οι κρότοι ήταν εκκωφαντικοί… Είχε καλυφθεί από καπνούς όλος ο καταυλισμός… Όπως ήμουνα ξαπλωμένος (ανάσκελα), έβλεπα καθαρά τό αεροπλάνο, τόν αεροπόρο τά χέρια του, τις βόμβες. Είπα μέσα μου: Τώρα πιά, «νυν άπολύεις τόν Δούλον σου, Δέσποτα». Επιτέλους, κάποτε …τά αεροπλάνα έφυγαν… Με δισταγμό σηκώθηκα… Δεν ακουγόταν κανένας θόρυβος. Ησυχία θανάτου. Μονολόγησα: «Έγώ μόνο ζώ». “Ομως, σιγά σιγά έβλεπα νά σηκώνονται μερικά κουρέλια….’’ 

Στο Τόσκεσι έπεσε την 6 Φεβρουαρίου 1941 ο στρατιώτης Βασίλης Λιάτας από το Λυγουριό. Ήταν 24 χρονών .Υπηρετούσε στο 90οΣ.Πεζικού. 

Στα αρχεία του Στρατού αναφέρονται επίσης ως πεσόντες του Αλβανικού μετώπου οι: 

Παπαγιάννης Γεώργιος από Λυγουριό, γεννημένος το 1910 έπεσε την 21 Ιανουαρίου 1941 στο Νομό Ιωαννίνων. Υπηρετούσε ως στρατιώτης στο 8ο Σ.Πεζικού. 
Ταμπουρατζής Κυριάκος από Τραχειά, έπεσε την 16 Ιανουαρίου 1941 στο ύψωμα Αμύνταιο Υπηρετούσε ως στρατιώτης στο 3ο τάγμα Σιδηρ/μων . 

ΑΣ ΤΟΥΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ...

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 20 Οκτώβριου 2017 13:12